2 Aralık 2012 Pazar

Çimlendirme Nasıl Yapılır?


ÇİMLENDİRME

1.       Çimlendirme yapılacak alanın öncelikle toprağın alt yapısının iyi drene edilmesidir. Yani suyun sağlıklı bir şekilde alt katmanlara iletilmesidir. Çimlendirme toprağı süzek olmalıdır. (yada toprağın altına drenaj boruları döşenmelidir.)

2.       Toprağın fiziki yapısı çok gevşek olmalıdır.  Çünkü 1 m2 de  10.000 tane çim tanesi vardır. Köklerinin sağlıklı gelişebilmesi için gevşek yapıda bir toprağa ihtiyaç vardır.
 
 
ÇİM ALAN NASIL OLUŞTURULUR?

 İlk olarak yerinde ekmek suretiyle çim ekmek yada rulo çim yöntemi mevcuttur.

Hazır çimin avantajı 1 günde yemyeşil bir alan sunmaktır. Dezavantajı ise baksa bir yerde yetişmiş bir alanın adaptasyon sorunu yaşamasıdır.

Ayrıca yazın çim ekimi için uygun zaman değildir. En uygun zaman ilkbahar ve sonbahar dır. Fakat hazır çim de mevsim çok ta önemli değildir. Havanın müsait olduğu zaman ekimi yapılabilir ama genede ilkbahar ve sonbahar tercih edilirse daha iyi sonuç alınacaktır.

 EKME ÇİM NASIL SULANIR?

Çimin ilkbahar dan sonbahara kadar kesinlikle toprağının kuru kalmaması için sürekli sulanmalıdır.

Suyun çime yavaş yavaş verilmesi gerekir. Buda yağmurlama sistemiyle olur.

Kışın çimler de dinlenme moduna girer. Ama yaşamlarını genede sürdürürler. O yüzden kışında çimleri sulamak gerekir.
 
 
EKME ÇİM NASIL BİÇİLİR?

Çim biçilirken püf noktalar vardır. 1m2 de 10.000 tane çim çıktığında taoprağın fiziksel yapısında bir değişiklik olur. Çim çıkarken toprağı kabartır. O yüzden biçim yapılacak alanın öncelikle bir silindir ile ezilmesi  gerekir. Bu esnada kabaran toprak yerine oturur. Ve çimin kökleriyle  toprağın teması gerçekleşir. Ve çim alan sulanır. 2 gün sonra biçilir. Biçilmeden önce ilk çimin uz. 7-8 cm olması gerekir. Çim  1-2 cm eksiğinden kesilir. Çim yapılacak makinenin bıçağının çok keskin olması gerekir. İlk biçimin ise 4-5 cm üzerinde yapılması istenir.

 EKME ÇİMİN SARARMAMASI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLİR?

Az sulama yada fazla sulama,besin noksanlığı çimin sararması için önemli etkenlerdir. Özellikle demir eksikliğinde çim sararır. Sulaması uygun bir şekilde yapılan,besin elementleri verilen ve havalandırması yapılan  bir ortamda sararma mümkün değildir. Eğer sararma oluyorsa bu sorun var demektir.

Güneş ışığının fazlalığında sararmada bir etkendir.

Bunun  için yapılabilecek birkaç tane tedbir vardır. Öncelikle biçim yapılacak çimin 1-2 cm yukarda biçilirse,güneş ışığının direkt toprağa girmesini ve toprağı kurutmasını engeller. Ayrıca çim biçme makinelerinin sepeti çıkarılırsa,biçilen atıklar çim üzerinde kalır ve o tabakada çimin dibinin kurumasını engeller ve çimin bir süre daha yeşil kalmasına neden olur. Ama şöyle de bir şey vardır ki çim atıkları  çok aşırı şartlarda yapılması gereken bu durumdur. Çünkü çim artıkları mantarlaşmaya neden olur. O yüzden bir süre sonra bunların tırmıkla temizlenmesi gereklidir.

 
ÇİM İÇİN DOĞRU TOHUM TERCİHİ NASIL YAPILMALIDIR?

Çim için uygun tohum  değişik  çayır tohumlarının ıslah edilmiş olmasıdır. Dolayısıyla her bir tohumun istediği  iklim koşulları farklıdır. Biri gölge diğeri güneşi isteyebilir. Ancak sağlıklı bir alan oluşturmak için çim tohumlarından bir karma yapılır. Bu karma iklim koşullarının, su isteğine,toprak ve çevre koşullarına göre yapılmalıdır. Çim tohumlarının çeşidi direkt olarak çimin uzun ömürlü olmasında etken değildir. Düzenli  biçilen ve bakımı yapılan çimin ömrü sonsuzdur. Çimin ömrü eğer sağlıklı bir biçim yapılmazsa ,çimler tohuma kaçarsa,kartlaşırsa yarı ömrünü tamamlamış demektir. Bakımı yapılırsa ömrü 30 yıldır,yapılmazsa 10 gündür demektir.

Çim ekimi için toprağın ideal sıcaklığı 15 Cdir

Nisanda doğu bölgelere kaydıkça haziran ayında  ilkbahar çim ekimi yapılır.

Sonbaharda ise ekim-kasım aylarında çim ekimi sağlıklı olur.

Çim tohumları çok küçüktür  ve tohumlar elle serpilmek üzere ekilir. Ayrıca ekim yapılacağı zaman hava rüzgarsız olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder