ÇİMLENDİRME
1.
Çimlendirme yapılacak alanın öncelikle toprağın
alt yapısının iyi drene edilmesidir. Yani suyun sağlıklı bir şekilde alt
katmanlara iletilmesidir. Çimlendirme toprağı süzek olmalıdır. (yada toprağın
altına drenaj boruları döşenmelidir.)
2.
Toprağın fiziki yapısı çok gevşek olmalıdır. Çünkü 1 m2 de
10.000 tane çim tanesi vardır. Köklerinin sağlıklı gelişebilmesi için
gevşek yapıda bir toprağa ihtiyaç vardır.
İlk olarak yerinde ekmek suretiyle çim ekmek
yada rulo çim yöntemi mevcuttur.
Hazır çimin
avantajı 1 günde yemyeşil bir alan sunmaktır. Dezavantajı ise baksa bir yerde
yetişmiş bir alanın adaptasyon sorunu yaşamasıdır.
Ayrıca yazın
çim ekimi için uygun zaman değildir. En uygun zaman ilkbahar ve sonbahar dır.
Fakat hazır çim de mevsim çok ta önemli değildir. Havanın müsait olduğu zaman
ekimi yapılabilir ama genede ilkbahar ve sonbahar tercih edilirse daha iyi
sonuç alınacaktır.
Çimin
ilkbahar dan sonbahara kadar kesinlikle toprağının kuru kalmaması için sürekli
sulanmalıdır.
Suyun çime
yavaş yavaş verilmesi gerekir. Buda yağmurlama sistemiyle olur.
Kışın çimler
de dinlenme moduna girer. Ama yaşamlarını genede sürdürürler. O yüzden kışında
çimleri sulamak gerekir.
Çim
biçilirken püf noktalar vardır. 1m2 de 10.000 tane çim çıktığında taoprağın
fiziksel yapısında bir değişiklik olur. Çim çıkarken toprağı kabartır. O yüzden
biçim yapılacak alanın öncelikle bir silindir ile ezilmesi gerekir. Bu esnada kabaran toprak yerine
oturur. Ve çimin kökleriyle toprağın
teması gerçekleşir. Ve çim alan sulanır. 2 gün sonra biçilir. Biçilmeden önce
ilk çimin uz. 7-8 cm olması gerekir. Çim
1-2 cm eksiğinden kesilir. Çim yapılacak makinenin bıçağının çok keskin
olması gerekir. İlk biçimin ise 4-5 cm üzerinde yapılması istenir.
Az sulama
yada fazla sulama,besin noksanlığı çimin sararması için önemli etkenlerdir.
Özellikle demir eksikliğinde çim sararır. Sulaması uygun bir şekilde yapılan,besin
elementleri verilen ve havalandırması yapılan
bir ortamda sararma mümkün değildir. Eğer sararma oluyorsa bu sorun var
demektir.
Güneş
ışığının fazlalığında sararmada bir etkendir.
Bunun için yapılabilecek birkaç tane tedbir vardır.
Öncelikle biçim yapılacak çimin 1-2 cm yukarda biçilirse,güneş ışığının direkt
toprağa girmesini ve toprağı kurutmasını engeller. Ayrıca çim biçme
makinelerinin sepeti çıkarılırsa,biçilen atıklar çim üzerinde kalır ve o
tabakada çimin dibinin kurumasını engeller ve çimin bir süre daha yeşil
kalmasına neden olur. Ama şöyle de bir şey vardır ki çim atıkları çok aşırı şartlarda yapılması gereken bu
durumdur. Çünkü çim artıkları mantarlaşmaya neden olur. O yüzden bir süre sonra
bunların tırmıkla temizlenmesi gereklidir.
Çim için
uygun tohum değişik çayır tohumlarının ıslah edilmiş olmasıdır.
Dolayısıyla her bir tohumun istediği
iklim koşulları farklıdır. Biri gölge diğeri güneşi isteyebilir. Ancak
sağlıklı bir alan oluşturmak için çim tohumlarından bir karma yapılır. Bu karma
iklim koşullarının, su isteğine,toprak ve çevre koşullarına göre yapılmalıdır.
Çim tohumlarının çeşidi direkt olarak çimin uzun ömürlü olmasında etken
değildir. Düzenli biçilen ve bakımı
yapılan çimin ömrü sonsuzdur. Çimin ömrü eğer sağlıklı bir biçim yapılmazsa
,çimler tohuma kaçarsa,kartlaşırsa yarı ömrünü tamamlamış demektir. Bakımı
yapılırsa ömrü 30 yıldır,yapılmazsa 10 gündür demektir.
Çim ekimi
için toprağın ideal sıcaklığı 15 Cdir
Nisanda doğu
bölgelere kaydıkça haziran ayında
ilkbahar çim ekimi yapılır.
Sonbaharda
ise ekim-kasım aylarında çim ekimi sağlıklı olur.
Çim
tohumları çok küçüktür ve tohumlar elle
serpilmek üzere ekilir. Ayrıca ekim yapılacağı zaman hava rüzgarsız olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder