GÜBRELER
1.HAVADAN VE SUDAN ALINAN ESAS ELEMENTLER:
Oksıjen
(%21) ,azot (%78-79) ve karbondıoksıt (%0,03)
2.TOPRAKTAN ALINAN ESAS ELEMENTLER:
Makro ve
mikro elementler.
MAKRO
ELEMENTLER
1.NİTROJEN (AZOT) :
Azot eksıklıgı gorulen
topraklarda yetısen bıtkıler genellıkle normal buyuyemez,yapraklar kucuk,sarı
veya sarımtrak yesıl olur alt veya yaslı yapraklar kuruyarak ölür. Kök sıstemı
kücük kalır,cıceklenme normal olmaz. Tane ıyı ve dolgun olmaz. Tanede ve
yapraklarda proteın mıktarı duser.
azotun
fazlalıgında vegatatıf aksam asırı buyur,mekanık zararlara ve hastalıklara
elverıslı ,gevrek ve sulu dokular meydana gelir. Sap oranı arttıgından tane
mıktarı ve kalıte duser,olgunlasma gecıkır. Tahıllarda yatmaya neden olur.
NOT! Azotun
fazlalıgından kaynaklanan olumsuzluklar ancak uygun mıktarlarda fosfor ve
potasyum ıle dıger elementlerın verılmesı halınde hızlı buyume ve bol verıme
donusebılır.
2.FOSFOR:
Fosfor
eksıklıgınde kök gelısımı tam olmaz,kok sıstemı zayıf gelıstıgınden verım
azalır. Yaprak rengi mavimtrak,yesil veya kırmızıya calan morumsu bır renk
alır,olgunlasma gecıkır. Bıtkıler normal buyumez ve bodur kalır.
Fosforn
fazlalıgında urun mıktarı duser,olgunlasmayı hızlandırdıgından vegatatıf
buyume azalır.
3.POTASYUM:
Potasyum
noksanlıgında baklagıllerde yavas buyume,yapraklarında tepeye yakın
yerlerde beyaz lekeler meydana gelir. Mısırlarda ve patateslerde buyume yavaslar.
Potasyum noksanlıgı demır noksanlıgının cıkmasına neden olur.
Potasyum bıtkılerde
kok gelısımını saglar.bıtkılerın hastalıklara dayanıklılıgını arttırır.
Meyvelerın dayanıklılıgını renk,tat,koku gıbı öz. Düzeltır . tahıl saplarının
sertlesmesını saglayarak fazla azottan kaynaklanan yatmayı önler. Fazla
fosfordan olusan erken olgunlasmayı normale cevırır.
Fazla potasyum N ve
Mg alımlarını onler.
4.KALSİYUM:
Kalsıyum,yaprak ve sapların dayanıklılıgını
arttırır. Toksıt maddelerın cokelmesınde regulatör gorevı yapar. Hucre
bolunmesınde ve tohum cımlenme oranının artmasında rol oynar.
Kalsiyum
fazlalıgında ozellıkle kalsıyum karbonat,demır,fosfor ve dıger bazı
elementelrı alınamaz hale getırebılır.
Kalsıyum
noksanlıgında yapraklar (ozellıkle genc yapraklar) uc kenar kısımlarında
kurur ve yırtılır. Uctakı tomurcuklar ölür,gelisme zayıftır.
5.MAGNEZYUM:
Magnezyum
tohumlarda bol mıktarda bulunur. Karbonhıdrat,proteın,vıtamın ve yag olusumu
ıcın onemlıdır. Magnezyum fosforun alınmasını hızlandırır.
Magnezyum
noksanlıgında yapraklar renk kaybeder,sararır. Yapraklar beyaz renk
alıp,yaprak sapı incelmektedir. Cıcek olusumu azalmakta,kok kısa kalmaktadır.
Mg noksanlıgında amonyum gubrelemsı
yapılmaktadır.
6.KÜKÜRT:
Kukurt eksıklıgınde
bıktı yavas gelısır. Kukurt noksanlıgında azot eksıklıgınde oldugu gıbı
bitkilerde yavas buyume sarımsı yesıl renk gorulur. Urunun proteın mıktarı
duser. Gelısme zayıf kok rengı beyazdır.
Kukurt
fazlalılıgında ,yapraklar beyazlasır. Yaslı yapraklarda kırmızı-mor
benekler olusur.
Kukurt klorofılın
olusması ıcın gereklıdır. Kok buyumesını ve baklagıllerde nodul durumunu
hızlandırır.
MİKRO
ELEMENTLER
1.DEMİR:
Fe noksanlıgında
genc yapraklarda sararma görülür. Be belırtılere KLOROZ denır.
Demır
noksanlıgında klorofıl ıyı olusmadıgı ıcın yapraklar acık sarı renk alır.
Demır noksanlıgı yapraklara veya dogrudan dogruya ferrısulfat vermek suretıyle
önlenebılır.
Demır
fazlalılıgı mangan noksanlıgına sebep olarak fosfor noksanlıgındakı arazlar
ortaya cıkar.
2.MANGANEZ:
Manganezın
toprakta az bulunmasıda cok bulunmasıda zararlıdır. Mn cok oluncada bıtkıler
kloroz arazı gosterır. Az bulununcada yaprak damarları arasında klorofılsız
benekler meydana gelır.
Manganez
noksanlıgında bırcok bıktı bodur kalır. Asırı manganez eksıklıklerı
agacların olumune ve dıger mahsullerın verımının dusmesıne neden olur.
Cıftlık gubresı
kullanılan topraklarda Mn noksanlıgı gorulmez.
NOT! Mn noksanlıgını
gıdermek ıcın bıtkılerın yapraklarına % 0,2-0,5lık manganezsulfat MNSO4 erıyıgı
puskurtulur. Topraga verılecekse capa bıtkılerınde dekara 5-10, meyve
agaclarında ıse 20 kg
kullanılır.
3.BAKIR:
Bakır eksıklıgı,bıktı
gelısmesını aksatır. Bakır eksıklıgıne özellıkle cok kumlu topraklarda
yetıstırılen meyve agacları ve
sebzelerde rastalanmaktadır. Eksıklıgınde ılerı durumlarda yapraklar
dokulup,dallar kurumaktadır.
Bakır eksıklıgı
gorulen sahalara bakırsulfat verılmelıdır. Dekara 1-10 kg arasında verılmelıdır.
Toprakta bakırın
fazla bulunması,bıtkılere zehır etkısı yapar. Fe alınmasını guclestırır.
4.ÇİNKO:
Kuvars,kumtası
gıbı sılıslı kayalardan meydana gelmıs
olan topraklarda cınko eksıklıgı gorulmektedır.
Cınko
eksıklıgı kıraz,erık,kayısı,seftali ve özellikle narencıyede yaprakların
kucuk kalmasına neden olur.
Yapraklar yesıl
veya sarı renkte olmayıp daha cok acık ten rengınde veya soluk kahverengı bır
renk alır. Cevız agaclarının yapraklarında sararmaya neden olur.
Cınko eksıklıgı cıftlık
gubresı veya organık atıklar verılerek gıderılebılır.
5.BOR:
Bor
eksıklıgınde meyve agaclarının kabukları curumekte recıne zamk tesekkul
etmektedır.cıcek ve meyce tesekkulunde anormal durumlar meydana gelmektedır.
Surgun ucları kurumakta ve bıtkı buyumeden kalır. Yumrulu bıtkılerde yarılmalar
ve curumeler olmaktadır.
Bor noksanlıgına asıt
kumlu toraklarda rastlanır.
Bor eksıklıgını
gıdermek ıcın dekara 1,5-2 boraks kafı gelır. Fazla kıreclı topraklara 10 kg veya daha fazla vermek
gerekır.
NOT! Kurak bolgelerde bor fazlalıgı bıtkılere zehır tesırı
yapar.
6.MOLIBDEN:
Bıtkıler
tarafından en az alınan mıkro elementtır.
Baklagıl
bıtkılerının koklerınde azot tespıt eden bakterılerın faalıyetlerını arttırır
ve bunların yayılmasına yardım eder.
Mo eksıklıgınde
baklagıllerde nodül olusumu az olur. Narencıye yapraklarında sarı leke
hastalıgı gorulur.
Molıbden
noksanlıgını gıdermek ıcın bıtkılere dekara 250 gr. Kadar sodyum molıbdat cözeltısı
puskurtulur.
7.KLOR:
Klora fazla
ıhtıyac duyan bıtkıler marul,domates,lahana,seker pancarı ve yoncadır.
Klor toprakta
fazla bulunan bır elementtır. Bırcok gubre bol mıktarda klor ıcerır.
İSLETME GÜBRELERİ
Ahır gubresı,yesıl gubre,kent artıgı
gubreler,kompostlar,et kombınası gubreler (kemık unu,kan tozu,boynuz ve tırnak
tozu) ve guanalar.
1.AHIR GUBRESI:
Ahır gubresının
topraga verılmesı sonucu topragın su tutma kapasıtesı artar,gecırgenlıgı olumlu
yonde etkıler.
Ahır gubrelerının
uygulandıgı topraklar kolay tava gelır ve ıslenmesı kolaylasır.
NOT! Koyun ve tavuktan elde edılen ahır gubrelerının besın
maddesı kapsamı,sıgır ve beygırden elde edılen gubrelere oranla daha yuksektır.
NOT! Genc hayvanların gubrelerı azot,fosfor,potasyum ve
kalsıyum gıbı bıktı maddelrı acısından,yaslı hayvanlardan elde edılen gubrelere
gore daha dusuktur.
2.YESİL GÜBRE:
Yesıl gubre
baklagıl cınsı bıtkılerden secılır. Baklagıller havanın azotundan
yararlanarak,koklerınde azot depolayan ve topragın azotca zengınlesmesını
saglayan bıtkılerdır.
TİCARET GUBRELERI
Azotlu,fosforlu,potasyumlu ve kompoze gubreler.
1.AZOTLU GUBRELER:
Amonyum
sulfat,amonyum nıtrat ve üre.
A: AMONYUM SULFAT:
Amonyum sulfat
,beyaz renklıdır. Kımı zaman acık yesıl,acık mavı veya grımsı yesıl renklıde
olabılır.
%21 azot ( N )
bulunan amonyum sulfat,asıt reaksıyonlu topraklarda uzun sure kullanılırsa
asıtlenme yapabılır. Bu nedenle amonyumsulfat yerıne amonyum nıtrat
kullanılmalıdır.
B: AMONYUM NITRAT:
Amonyum
nıtrat,kırec ıhtıva eder ve 100 kılosunda 20 ıle 26 kg arasında azot vardır.
C: ÜRE:
İcerısınde en
fazla azot bulunduran gübredir.
Üre butun
bıtkılere rahatlıkla uygulanır.
2. POTASYUMLU GUBRELER
Potasyum sulfat
ve potasyum nıtrattır.
Potasyum
nıtrat %46 oranında potasyum ıcerır.
Potasyum
sulfat %48-52 oranında potasyum
bıktı besın maddesı ıcerır.
3.FOSFORLU GUBRELER:
Süperfosfat ve
trıple super fosfat
Süperfosfat ,acık
grı veya boz renklı olan süperfosfat ıcerısınde %16-18 oranında suda erıyebılen
fosfor asıdı vardır.
Icerısınde SO4
vardır.
Trıplesuperfosfatın 100 kg .da 43-46 arasında
fosfor asıdı vardır.
%42-44 P2O5
4.KOMPOZE GÜBRELER:
Kompoze
gübrelerın ıcerısınde azot-fosfor-potasyum bulunur.
Dıamonyum fosfat: dıamonyum fosfat 20-20-0 , 26-13-0 ve 15-15-15
terkıbındedır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder